Nieuwe maatregelen KNVB tegen geweld / voor sportiviteit.

De KNVB heeft op 20 maart 2013 een nieuw actieplan gepresenteerd tegen geweld en agressie op en rondom het veld. De KNVB heeft deze maatregelen ingevoerd om dat de afgelopen periode veel is gebeurd op de Nederlandse voetbalvelden. Waarden & Normen en respect moet weer terug komen op de sportvelden. In Nederland worden iedere week 35.000 wedstrijden gespeeld. Daarvan zijn meestal de standaardelftallen en sommige elftallen die hoger spelen dan de 2e klasse voorzien van een KNVB scheidsrechter. De overige wedstrijden worden allemaal door verenigings scheidsrechters geleid. Ook spelen maatschappelijke ontwikkelingen een grote rol in het voetbal. Iedereen die bij het voetbal betrokken is heeft invloed om de mooie voetbalsport weer gezond te maken.

De tijdstraf van 10 minuten in de B- categorie bij de 1e gele kaart is een van de hoofd spelregels die ingevoerd worden. Dat betekent voor Ulysses dat vanaf het 2e team t/m Vrouwen 2 deze tijdstraf op 1 juli dit jaar wordt ingevoerd. De boete die voor de eerste gele kaart stond vervalt hierdoor. Wel moet men bij de 2e gele kaart (is dus rood)  het speelveld verlaten. Deze kaart heeft geen tuchtrechtelijke gevolgen en krijgt men geen boete van de KNVB.  Ook worden nog een aantal andere maatregelen ingevoerd op 1 juli.

Nieuwe maatregelen.
* Hulplijn in noodgevallen. Bij een exces op en rond het sportveld kan men bellen met de hulplijn 0800- 2299555. Invoering direct
* Meldpunt wanordelijkheden. De KNVB lanceert een web formulier op zijn respectpagina. Invoering direct.
* Tijdstraf eerste gele kaart. Een tijdstraf die direct voelbaar is. Een soort afkoelingsperiode. Invoering 1 juli 2013
* Publiceren gedragsregels. Bij iedereen moet bekend zijn dat er een huishoudelijk reglement is. Invoering 1 juli 2013
* Invoering spelregelbewijs voor jeugdspelers. B- jeugdspelers zijn verplicht die te volgen. De test bestaat uit tien vragen. Invoering 1 juli 2013
* Bewijs sportief gedrag/cursus. Voor jeugdleden die langer geschorst worden dan 9 maanden en senioren vanaf 18 maanden schorsing. Een soort herkansing. Invoering 1 juli 2013.
* Inzetten extra waarnemers. De KNVB gaat extra rapporteurs sturen naar risico wedstrijden. Invoering 1 juli 2013.
* Actie tegen (en met) recidiverende verenigingen. Misdragende teams krijgen meer aandacht van de KNVB. Teams kunnen zelfs uit de competitie gehaald worden. Ingang 1 juli 2013.
* Verbeteren gebruik spelerspas. Ook beiden teams, aanvoerders, leiders en bestuur zijn verantwoordelijk voor het wedstrijdformulier en spelerspassen. Invoering 1 juli 2013.
* Online publicatie alle tuchtuitspraken. Op de KNVB. nl zullen alle tuchtzaken, welke overtreding is gemaakt en strafmaat van spelers openbaar gemaakt worden. Invoering 1 juli 2013.

Jos van Orsouw
Bestuur Ulysses