Spelregelwijzigingen seizoen 2020/2021

Zoals in bijna elke zomerstop, zijn er ook voor komend seizoen enkele spelregels veranderd. De belangrijkste wijzigingen op een rij:

Hands

• Onopzettelijk hands door de aanvaller wordt alleen nog maar bestraft wanneer dit ‘onmiddelijk’ leidt tot een doelpunt of een duidelijke mogelijkheid voor de speler en/of team om een doelpunt te maken. Onder hands wordt verstaan: alles van de arm dat zich onder de oksel bevind.

Strafschop / strafschoppenserie

• Bij een strafschop of strafschoppenserie: wanneer een doelverdediger een overtreding maakt, maar de bal het doel mist of terugkomt van doelpaal of -lat, dan wordt de strafschop niet overgenomen, tenzij de nemer duidelijk wordt beïnvloed door de overtreding van de doelverdediger;
  • Voor alle spelers geldt dat gele kaarten niet worden meegenomen naar de strafschoppenserie. Wanneer een speler een gele kaart krijgt tijdens de wedstrijd én tijdens de strafschoppenserie, wordt dit genoteerd als twee gele kaarten en niet als veldverwijdering.
  • Als de doelverdediger en de strafschopnemer tegelijk een overtreding maken, dan moet de nemer worden bestraft.

Overig

• Opzettelijk hands door een verdediger wordt beoordeeld als ‘bewust spelen van de bal’ bij het beoordelen van een buitenspelsituatie;
  • Als de scheidsrechter toestemming geeft voor het geven van een ‘snelle vrije schop’ of voordeel geeft, dan wordt er geen gele kaart gegeven;
  • Een speler die niet de vereiste 4 meter afstand neemt bij een scheidsrechtersbal, krijgt een gele kaart;
  • Het is niet toegestaan om als doelverdediger bij een doelschop of een vrije schop de bal op te wippen en te laten terugkoppen (of met de borst laten terugspelen) door een ploeggenoot zodat de doelverdediger de bal in de handen kan pakken. Wanneer dit gebeurd moet de schop worden overgenomen, maar er hoeft geen disciplinaire straf gegeven te worden tenzij dit aanhoudend gebeurt.

Zie het bestand hieronder voor een overzicht van de belangrijkste wijzigingen:

Bezoek de website van KNVB voor alle spelregels.

Wil jij deze regels wekelijks toepassen op het voetbalveld? We zoeken nog clubscheidsrechters voor de zaterdag en zondag. In ruil hiervoor bieden wij een cursus én een tenue aan. Interesse? Meld jezelf snel bij Ralph Vestering!